Monday 9 November 2009

Deh, sictir total

A dracu chestie. Ma uit la campaniile electorale si nu pot sa nu ma crucesc cand vad cata prostie si manipulare se ascunde in spatele unora dintre ele. Campanii mai negative decat cele de pe meleagurile noastre nu au fost nici in SUA, impotriva lui Obama.

ATENTIE, NU sunt implicat politic, ci doar interesat de soarta tarii in care traiesc. Si NU fac campanie pentru niciunul din candidatii pentru Presedentia Romaniei. Va las pe voi sa ii judecati singuri.

1. Tot aud ca Romania se duce la dracu' cu un astfel de presedinte, "incapabil sa asculte" ce ii dicteaza asa-zisi reprezentanti ai poporului. Sa luam un exemplu actual: numirea unui nou premier.
Daca ar fi sa luam in considerare legitimitatea fiecareia din institutiile statului roman, Presedintele este cel care o are mai mare. Spre deosebire de parlamentari, care isi disputa mandatul in circumscriptii locale, de cateva zeci de mii de cetateni, Presedintele este ales la nivel national de o majoritate din totalitatea cetatenilor. Vrem sa avem posibilitatea de a decide cine este seful statului, dar fugim ca de dracu', cand vine vorba de a-i acorda prerogative pe masura legitimitatii, de frica unei posibile dictaturi.
Presedintele are dreptul constitutional sa desemneze un prim ministru. Este una dintre putinele atributii pe care i le confera Constitutia Romaniei. Romania NU este republica parlamentara. Partidele NU au dreptul sa joace soarta tarii la ruleta si cu atat mai putin la ruleta ruseasca. Toti vor sa fie salvatorii Romaniei, dar nimeni nu vrea sa isi asume responsabilitatea pentru greutatile prin care trece.
Alianta PSD-PC-PNL-UDMR-Minoritati vor un premier, Klaus Werner Johannis, care este indepedent de aceste partide. De ce unul independent? Pentru ca astfel, costul politic este minim. Daca se duce dracului totul, se pot dezice instant de el. Nici nu conteaza daca de asta este nevoie sau nu.
Dragi politicieni, daca vreti sa fiti recunoscuti drept salvatorii Romanicai, asumati-va responsabilitatea. Partidele membre acestei aliante ar trebui sa se lupte intre ele pentru a fi cele care propun Salvatorul.

Din Constitutie cetire:

ART. 85 (1) Presedintele României desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

ART 103 (1) Presedintele României desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, în urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta în Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Nu sunt specialist in drept constitutional, dar sunt lucruri de bun simt. Daca nu avem un partid care sa intruneasca majoritatea absoluta, the next logic thing is partidul cu majoritatea relativa (aka, partidul cu numarul cel mai mare de mandate din parlament). Alianta care il sustine pe Johannis nu este una recunoscuta legal, deci nu poate revendica un drept

Am auzit ca alianta sustine ca Presedintele este obligat, prin Constitutie, sa asculte de propunerea majoritatii. Pai atunci, care ar mai fi scopul votului de investitura din parlament? Care ar mai fi rostul mentionarii in constitutie a caii de iesire din blocajul acesta - dizolvarea parlamentului?
Ori, cand stai sa te gandesti, Constitutia Romaniei a fost scrisa cu, pardon de expresie, curu', de smecheri, pentru prosti.


2. Nu stiu cine este responsabil, dar vestita intrebare "Unde-i Flota, marinare?" a revenit. Nu credeti ca s-a raspuns indeajuns la ea?
Cand avem o flota cum era a noastra - jalnica, ruginita, sub orice critica - nu trebuie sa ne mire ca state cu bun simt si cu o oarecare grija pentru mediu o aresteaza in momentul in care intra in port. Sa scoti navele de sub arest, sa le asiguri transportul inapoi in tara si sa te ocupi si de reabilitarea lor costa de peste 10 ori mai mult decat daca le vinzi si iti cumperi altele. Singura semnatura a dlui. ministru Basescu a fost pe ordinul de ridicare a pavilioanelor romanesti.
Cel care a aprobat privatizarea era Ovidiu Musetescu, seful APAPS, care s-a trezit urmarit penal, cu aprobarea ministrului devenit intretimp presedinte Traian Basescu.
Cunoasteti cine a fost secretarul de cabinet al lui Musetescu? Victor Ciutacu - acum unul din oamenii lui Felix Voiculescu, domn interesat direct de linistea pe care i-o poate da un rezultat nefavorabil actualului presedinte.

No comments:

Post a Comment